Vad händer egentligen i samband med ett längre strömavbrott och hur länge kan man klara sig innan man drabbas av panik och får svårt att hantera vardagen? Vårt samhälle är uppbyggt på elektricitet och detta är lite av en falsk trygghet. Vi förlitar oss på att alla maskiner och all teknik i huset ska fungera - men vad händer om det plötsligt blir svart?
En finsk studie visar att vi redan efter 48 timmar utan el skulle påverkas som samhälle. Vi skulle inte få vatten, vi skulle ha svårt att få näring och vi skulle ha väldigt svårt att få värme. Tänk bara hur du skulle agera på affären? Dörrarna drivs av el, alla frysboxar måste ha el - och du ska dessutom kunna betala de varor du vill ha; något som sker via kort och där terminalen för att registrera din betalning är utslagen. Vem har kontanter idag?
Vatten, tänker de flesta, att det kommer ändå. Faktum är dock att vattenverk använder elektronik för att pumpa upp vatten och att detta således blir en omöjlighet om det handlar om ett strömavbrott. Hur skulle du klara av 48 timmar utan ström i ditt hem? För många så blir den frågan lite av en ögonöppnare. Allt det vi gör och allt vi tar för givet drivs av elektronik. Mobiltelefonen behöver laddas, spisen måste ha el för att fungera, tvn måste ha el, elementen, kaffemaskinen, bergvärmepumpen… Det stora och det lilla: elen är livsviktig och om det handlar om ett längre strömavbrott så är det inte bara att ringa efter en elektriker i Stockholm. Du måste klara dig själv.
Förbered dig på det värsta
Man behöver inte vara dystopisk för att påtala vikten av att man ska kunna klara sig själv i samband med att elen slås ut. Det kan finnas risk i att strömavbrott kan komma att öka i framtiden. Dels som en följd av att vi använder mer el - men även sett till hur klimatet förändras. Exempelvis is och snö kan rasera ett elnät och slå ut elen i ett stort område.
Vän av ordning minns exempelvis hur det såg ut i Kanada 1998 där ett område - lika stort som hela Sverige - slogs ut av en gigantisk isstorm. Många pekar även på att exempelvis terrorister ser elnätet som ett givet mål att attackera, av den enkla anledningen att man genom detta kan slå ut ett helt samhälle med relativt enkla medel.
Hur skyddar du dig mot dessa mardrömsscenarion? Vi kommer inte att måla upp en bild som hämtad ur en roman av Cormac McCarthy, men däremot så ska vi visa upp några saker som kan vara bra att ha i det egna hemmet i händelse av ett långvarigt strömavbrott. Här följer några viktiga detaljer att förbereda med:
- Vatten. Vatten är extremt viktigt att ha hemma. Fyll några dunkar och ha stående i källaren eller - om du bor i lägenhet - i ditt förråd.
- Belysning. Se till att alltid ha en massa ljus hemma och även ett par ficklampor. Se till att det både finns tändare och batterier också.
- Mat. Konserver är jättebra att ha hemma och även torkad mat rekommenderas. Givetvis måste du även kunna laga maten. Ett campingkök och bränsle ska finnas i hemmet också.
- Medicin och förbandslåda. Om du äter någon medicin så ska du se till att du alltid har ett lager som räcker två veckor. En förbandslåda är bra att hemma också!
Under ett pågående strömavbrott så gäller det att försöka behålla lugnet. Se till att kommunicera - och eventuellt hjälpa - grannarna. I synnerhet om det handlar om folk som börjar bli till åren. Du ska slå av all elektronik utom en lampa - som visar när strömmen är tillbaka. Gällande mat så är det bäst att börja äta det som finns i kylen för att sedan övergå till maten som finns i frysen.
Ett annat råd - i synnerhet om det är vinter: låt bilen stå. Ge dig inte ut på några onödiga resor. Som familj så bör man hålla ihop: se till att samlas i ett och samma rum och använd filtar för att isolera bort kylan från fönster. Tänd några ljus och håll värmen tillsammans.
Andra inlägg
- Är catering en klassfråga?
- LVU advokat hjälper föräldrar och barn
- Lägenhetsmarknaden i Stockholm - så ser den ut
- Att bli misstänkt för narkotikabrott
- Är måleri en politisk fråga?
- Har vi en renoveringshets i Sverige?
- Hur har flyttbranschen utvecklats?
- Har hälsa blivit en klassfråga?
- Familjerätt Stockholm - står ni inför en vårdnadstvist?