Har vi en renoveringshets i Sverige?

Drömmer du om att renovera i ditt hem och skapa en mer personlig bostad? Du är långt ifrån ensam. Faktum är att Sverige befinner sig en byggboom som saknar historiskt motstycke. Aldrig förr har vanliga privatpersoner lagt så mycket pengar på det egna hemmet som idag och aldrig tidigare har vi byggt nytt, byggt om eller renoverat i den omfattning vi ser nu.

Detta är både positivt och negativt. Att vårt hem ställs högst upp på prioriteringslistan är positivt. Vi väljer att skapa personliga, unika och trivsamma hem snarare än att lägga pengarna på resor, på nöjen, på bilar och på andra saker. Att exempelvis hemmajobb ökat som en följd av pandemin är något som fått många att inse begränsningar i sina hem - och man vill genom renoveringar skapa en plats där man både kan bo och arbeta.

Trenden i att renovera kan även förklaras av att det finns en stor uppsjö av tv-program som berör ämnet samt att många magasin om både inredning och design står och lockar i tidningshyllan i affären. Det är svårt att inte ryckas med och om man har pengarna - varför inte? Vad ska man annars lägga pengar på om inte den plats där man, trots allt, lever sitt liv?

En badrumsrenovering i Stockholm efter en badrumsrenovering

Det finns dock även negativa aspekter att titta närmare på. Renoveringar som sker i syfte att förbättra är ingenting att säga något om. Bor du i ett äldre hus och känner att en badrumsrenovering i Stockholm är en absolut nödvändighet - både för det rent funktionella och för det estetiska intrycket - så är det naturligtvis ingenting att fundera på. Allt har en begränsad livslängd och en badrumsrenovering kan skapa ett helt nytt hem - samtidigt som det även kan höja värdet på bostaden ganska rejält.

Det som dock ofta sker - och i synnerhet i Stockholm - är att man renoverar saker som inte alls har behov av att renoveras. Det finns extremt många skräckexempel på detta. En person köper en ny bostad - för många miljoner kronor - och där inredningen är helt ny; en köks- och en badrumsrenovering har skett i syfte att locka fram en budgivning och så blir den första åtgärden att riva ut allting. Man börjar alltså renovera badrum i Stockholm - trots att badrummet är helt nytt. Det är långt ifrån ovanligt och det är någonting som både är dyrt och väldigt, väldigt dåligt för vår miljö.

Renovera smartare!

Samma sak gäller för köket. Man river ut fullt fungerande kök - gärna nyrenoverade - bara för att man vill sätta sin egen prägel. Detta är något som måste få ett stopp. För miljön- och klimatets skull måste vi ta ett steg bort från slit-och-släng-samhället. Och, trivs man inte med exempelvis köket så finns det andra, billigare åtgärder som kan fungera. Man kan exempelvis låta lacka köksluckor, man kan byta köksbänkar och man kan ofta exempelvis slipa och måla om golvet.

Vill man renovera så kan man göra det på ett smartare sätt. Samma sak gäller för badrummet där man med relativt enkla medel kan skapa ett helt nytt sådant. Kontakta gärna en professionell firma inom badrumsrenovering som kan ge inspiration för detta. Du sparar pengar, du gör miljön en tjänst och du får ett helt nytt badrum på köpet. Var lite smartare!

16 Feb 2022