Lägenhetsmarknaden i Stockholm - så ser den ut

Hur ser det egentligen ut gällande bostäder i Stockholm i allmänhet och gällande lägenheter i synnerhet? Sanningen är den att det blivit bättre, men lika sant är att det fortfarande är långt ifrån bra. Det är ingen slump att begreppet Bostadskarriär såg sin början i Stockholm. 

Hade man tur att kunna köpa en bostad och ta sig in på bostadsmarknaden i rätt tid så hade man också alla möjligheter i världen att sälja denna vidare med vinst - och hela tiden upprepa detta. Priserna steg under en 10 årsperiod på ett konsekvent sätt och många personer gjorde stora vinster - medan andra gjorde rena karriärer. 

Detta blev möjligt som en följd av en stor inflyttning och ett alltför defensivt byggande: bostäder var - och är, till viss del, fortfarande - en bristvara i Stockholm. Numera försöker man bygga ikapp och i kombination med en lågkonjunktur så ser man också vissa orosmoln på himlen. 

Hyra lägenhet i Stockholm kan bli lättare 

Marknaden ser mätt ut och i många fall så ser man att bostadspriserna börjat röra sig ganska markant nedåt. Detta förvisso från höga nivåer, men ändå tillräckligt för att man ska rycka på ögonbrynen. Detta kan också öppna upp saker och ting. I synnerhet gällande andrahandsuthyrning av lägenheter i Stockholm. Att hyra lägenhet i Stockholm har tidigare varit både svårt och dyrt: det har inte funnits så många hyresrätter på marknaden och hyran för dessa har också legat på höga nivåer.

 Det som kan komma att visa sig i samband med en lågkonjunktur är att fler objekt kan komma ut på andrahandsmarknaden. Detta då man som bostadsrättsinnehavare kan ange Marknaden som ett skäl för att erhålla godkännande från sin BRF för att få hyra ut i andrahand. 

Fritt översatt: har man köpt en bostad i ett spekulativt syfte så kan man ges tillstånd att hyra ut denna till dess att marknaden blivit lite bättre. Samma sak om man, så att säga, befinner sig mellan två olika lägenheter. Du kanske har köpt en bostad och ska sälja din lägenhet, men där du inte får det pris du begär. Här kan du istället välja att hyra ut i andrahand och vänta in rätt bud. Detta kräver som sagt ett godkännande från din BRF, men att ange marknaden som skäl brukar vara vanligt och okej för att ges detta godkännande.

Kolla alltid sidor på nätet efter lägenheter att hyra 

Det är ännu för tidigt att spekulera kring om detta kan öppna upp för en bättre andrahandsmarknad i Stockholm, men det finns ändå mycket som tyder på att fler intressanta objekt kommer att dyka upp i framtiden. 

Rådet är att du som letar lägenhet att hyra i Stockholm håller ögonen öppna och gör det till en vana att kolla av sidor som förmedlar olika hyresobjekt. Det kan komma att bli fler och fler sådana ute om de bistra tiderna fortsätter - vilket mycket tyder på.

14 Oct 2022