Har hälsa blivit en klassfråga?

Många vill leva hälsosamt men det kan vara svårt. För att få livspusslet att gå ihop måste de flesta kompromissa och många väljer att dra in på tiden då de tränar och tar hand om sig själva för att kunna arbeta mer eller för att lägga mer tid på sin familj. De flesta låginkomsttagare har inte den typen av arbetsavtal där de kan får friskvårdsbidrag eller kan träna på jobbet.

Dyr hälsosam mat

Att äta hälsosamt kan vara dyrt och svårt, framförallt om du lever i en familj där barnen inte äter annat än köttbullar och fiskpinnar. Det innebär att du inte bara behöver laga en rätt utan två, det blir både arbetsamt och kostsamt. Ekologisk mat och grönsaker, som är nyttigare och mer näringsriktig, är också betydligt dyrare än halvfabrikat. Det blir automatiskt så att de som är mindre bemedlade köper sämre mat även om de egentligen har kunskap om vad som är nyttigt.

Alla tjänar på en frisk befolkning

Sjukskrivningar kostar varje år miljarder, både för skattebetalare och för företag. För att inte tala om det oersättliga lidandet som det orsakar de som drabbas. Att ha en sund och hälsosam svensk befolkning borde vara en prioritet för både politiker och företagsledare. Ett bra sätt är att införa obligatoriska friskvårdsbidrag till anställda från företag och kommun samt kontinuerliga och grundliga hälsokontroller i Stockholm och hela Sverige för både vuxna och barn.

Att träna behöver inte kosta

För att träna behöver man egentligen inte köpa dyr utrustning eller gymkort. Det räcker bra att gå ut i skogen eller göra sit-ups på golvet. Dock behövs tiden. Om chefer avsätte tid för sina anställda att träna så kan de försäkra sig om att personalen har en chans att ta hand om sig själva på ett bra sätt. Nyligen gjorde man ett försök på Lidingö där man införde obligatorisk träning för alla de i kommunen som jobbar inom äldrevården. Det ledde till att man minskade sjukfrånvaron med nästan en tredjedel. Att tvinga ut de som man arbetar med på en halvtimmes promenad om dagen kan alltså verkligen ha en effekt.

Att få människor att ändra på sin kost är betydligt svårare. De flesta har några rätter som de är bekväma med att laga och orkar inte laga mer eller annan mat än just den. Idag finns det redan en stor stress kring mat och att äta nyttigt så frågan är om man inte gör mer skada är nytta när man lägger sig i människors kosthållning.

Tack för att du läst den här texten. Hoppas du hittar ett bra sätt att ta hand om din hälsa!

1 Feb 2022