Bostadsanpassning för att kunna bo kvar hemma

Blir du rörelsehindrad efter en sjukdom eller olycka kan du behöva få ditt hem anpassat efter det. Man kan till exempel ta bort alla trösklar inomhus, så att man kommer fram med rullstol.

Det finns företag som arbetar med bostadsanpassning i Stockholm, och de kan tipsa dig om vad andra har gjort och vad du själv kan behöva fixa till. Med vissa förändringar är det fullt möjligt att bo kvar hemma även om man har skadat sig i en olycka eller är rörelsehindrad på grund av sjukdom.

Det är kommunen som beviljar bidrag för bostadsanpassning. Man kan sätta upp diverse handtag, och man kan ta bort alla hinder som trösklar och trappor för att öka framkomligheten.

Praktiska anordningar i hemmet

I badrummet anordnar man duschmöjligheter så att man slipper kliva över kanter. Man brukar också ha en pall att sitta på och montera handtag på väggen att hålla sig i. Bostadsanpassning innehåller så många olika detaljer i ett hem, från hjälpmedel som sittdynor på stolar till höjda toalettsitsar med handtag. Trösklar och mattor brukar tas bort först av allt.

Man kan också behöva bygga om ställen i huset där det är trångt, som att exempelvis bredda en dörröppning eller att helt ta bort innerdörrar. Höj- och sänkbara skåp i kök och badrum gör det lätt att komma åt saker. Ytterdörren kan öppnas med automatik. Trappor utanför huset ersätts med en ramp, och inomhus finns det speciella hissanordningar för trappor. Ansök hos kommunen om bidrag, och anlita experter för bostadsanpassningen.

25 Aug 2021